2017. április 12., szerda

Microsoft Dynamics NAV mobil eszközön - A MobileNAV applikáció újdonságai

Kliens applikáció és Bővítmény fejlesztések:


Háttér szinkronizáció: mostantól a MobileNAV beállításoknál bekapcsolhatja a háttér szinkronizácót. Ez egy fontos új funkció, hiszen anélkül teszi elérhetővé az offline munkavégzést, hogy azzal kellene foglalkoznia, hogy mikor tudja feltölteni az adatait a szerverre. A háttér szinkronizáció bizonyos időközönként megpróbál kapcsolódni a szerverhez és ha sikerül kapcsolatot létesíteni, akkor automatikusan feltölti a változtatásokat és letölti az új adatokat. Háttér szinkronizáció közben nem kell megszakítania az offline munkát, mivel a rendszer csak akkor figyelmezteti a felhasználót, ha beavatkozásra van szükség.


Teljesen új arculat: a legújabb verzióban megváltoztattuk az arculatot, a logót és az alkalmazás alapértelmezett színeit. Meglévő ügyfeleink számára nem szeretnénk a régi kinézetet megváltoztatni, ezért az “új arculat” csak az új alap konfigurációs fájllal lesz elérhető. Amennyiben szeretné az új arculatot használni, akkor a szükséges új alkalmazás- és konfigurációs ikonokat a legújabb alap konfigurációs csomagban találja.Konfigurálható alkalmazás ikonok: ettől a verziótól kezdve lehetősége van arra, hogy felülírja az alkalmazás ikonokat (ami a korábbi verziókban nem a konfigurációból volt beolvasva). Most az általános beállítások (General Setup) közt olyan opciókat is talál, amelyekkel exportálhatja, vagy importálhatja az alkalmazás ikonjait. Az “új arculat” ikonjait a legújabb telepítő csomagban találja.

Az összes konfigurációs ikon importálása/exportálása: ettől a verziótól kezdve lehetőség van az összes konfigurációs ikon együttes importálására és exportálására. Az “új arculat” ikonjai a legújabb telepítő csomagban találhatóak.

A belépési folyamat fejlesztése: ettől a verziótól kezdve beállíthatja, hogy a tárolt offline oldalakat a kliens mikor szinkronizálja. Például megadhatja, hogy naponta egyszer ellenőrizze és töltse le a raktárhely adatokat és így napközben belépéskor nem fogja a program ellenőrizni a releváns tábla változásait. Ezt például a “Változások ellenőrzésének gyakorisága (órában)” (Check for Changes Period (Hours)) beállítás 24-es értékre való állításával tudja megtenni és a “Változtatások kezdeti ellenőrzése (dátum és idő)” (Initial Check for Changes (date & time)) megadásával azt is beállíthatja, hogy ez mikor történjen. A “Változás ellenőrzésének típusa” (Type of Check for Changes) lehet “Kliens szerint” (By Client) vagy “NAS szerint” (By NAS). Ez határozza meg, hogy az ellenőrzést a belépési folyamat részeként kell-e végrehajtani (Kliens szerint), vagy elhalasztva (NAS szerint). A legújabb alapkonfigurációban a legtöbb offline oldal naponta egyszer szinkronizál kliens szerint, ami által a nap közbeni belépések sokkal gyorsabbak lesznek.

Továbbfejlsztett FieldControl funkciók: tovább javítottuk a FieldControl funkcióit, amely lehetővé teszi, hogy a kartonok elrendezését dinamikusan lehessen változtatni.

 • Az előző verzióban nem igazán volt lehetőség utasítások összevonására, de most már egyszerre frissítheti az aktuális oldalt, a kapcsolódó szülő vagy gyerek oldalt és megnyithat egy mezőt szerkesztésre.
 • Továbbá valamelyest megváltoztattuk az OpenCard viselkedést. Mostantól ha az aktuális oldalon meghívja az OpenCard funkciót, akkor ahelyett, hogy az új oldal megnyílna a már megnyitott aktuális ablak mellett, az aktuális oldal bezárul és csak a kívánt oldal nyílik meg.

Gyorsabb beléptetés:

 • Profil konfigurátor: az előző verzióban egy Profilt kellett létrehozni, amelyet a fő oldal látható oldalaihoz egyesével kellett hozzárendelni a MobileNAV Oldal Beállítások ablakban. Majd ezt követően a profilt a MobileNAV Felhasználói beállítások (User Setup) ablakban minden felhasználóhoz egyesével kellett hozzárendelni. Az új Profil konfigurátor lehetővé teszi, hogy egyetlen képernyőn pillanatok alatt mindent elvégezzen. A felhasználói felület gyönyörű átfogó képet ad arról, hogy a felhasználók mit látnak a kezdő képernyőjükön online és offline módban, valamint egyetlen képernyőn látható a hozzárendelt felhasználók listája. Szerkesztés módban pedig egyszerűen végezheti el a felhasználók és oldalak hozzárendelését vagy annak megszüntetését.

 • Látható/szerkeszthető mező: a mező látható vagy szerkeszthető tulajdonsága elsősorban az érintett oldal objektumból származik, de ezt most már felülírhatja a MobileNAV konfigurációs oldalon. Például ha csak bizonyos mezőket szeretne elrejteni az alapkonfigurációból, akkor nem szükséges módosítani az oldal objektumot, mivel ezt közvetlenül a konfigurációból is megteheti. Mindössze egyetlen megkötés van: ha a mező nem szerkeszthető az oldalon, akkor természetesen a konfigurációban sem lehet szerkeszthetővé tenni, különben a módosításkor hibaüzenetet kapna.
 • Mező kategória: bevezettünk egy új Mező kategória nevű mező szintű tulajdonságot. A következő előre definiált Mező kategóriát hoztuk létre:
  • Variáns kód
  • Mértékegységkód
  • Raktár kód
  • Zóna kód
  • Pénznem kód
  • Sorozatszám
  • Adagazonosító

Az alapkonfiguráció tartalmazza ezeket a Mező kategóriákat. Az Általános beállításokban (General Setup) egyszerűen beállíthatja ezeket a kategóriákat Visible = False értékűre.

MobileNAV licenc string-ként tárolva: a 4.6-os verziótól kezdve a MobileNAV licencet string-ként is importálhatja, így nem lesz többé szükség a MobileNAV License codeunit-ra. Kompatibilitás miatt, amikor először megnyit egy MobileNAV képernyőt, akkor a bővítmény megpróbálja migrálni a MobileNAV License codeunit-ot és onnan kinyerni a licencinformációt. A 4.6-os verzióra való frissítés után a MobileNAV licencet már csak az Eszközkezelés -> Licenc megváltoztatása opcióval tudja megváltoztatni.

Az eszközkezelő az ÖSSZES vállalat felhasznált licenceit mutatja: mostantól egy összevont nézetben látja az összes felhasznált MobileNAV licencet, amit egy adott NAV adatbázisban lévő vállalatok használnak.


Alapkonfiguráció fejlesztések:


Szerviz feladat fejlesztések:
 • Megszakítás gomb: a szerviz technikus mostantól megszakíthatja a feladatot és megadhat egy ok kódot. Amikor a technikus megnyomja a gombot, akkor attól függően, hogy elkezdte-e már a feladatot, vagy sem, bejegyzi a felhasznált technikusi órákat, az állapot pedig Részben szervízelt, vagy Elhalasztottra változik.
 • Vonalkód mező: A vonalkód mező beolvasásával a rendszer létrehoz egy új sort a beolvasott cikkel és beállítja a mennyiséget 1-re. Amennyiben a cikk létezik, akkor csak eggyel növeli a mennyiséget. Így a technikus egyszerűen csak beolvassa az összes felhasznált cikket, megnyomja a Befejezés gombot és már kész is.
 • Szállítási cím: a szerviz technikusnak a Szerviz rendelés vagy a Szerviz tétel szállítási címére kell utaznia, ezért az alapkonfigurációnak a mobil felhasználó számára ezt a fontos adatot is tartalmaznia kell.

Cikk fejlesztések:
 • Cikk kereszthivatkozás: a legfrissebb 4.6-os alapkonfigurációban a Cikk kereszthivatkozás alapfunkcióként érhető el, így a MobileNAV konfigurációban kereszthivatkozás vonalkódokat is beolvashat, amelyekkel cikkeket szűrhet, vagy választhat ki. Továbbá a Cikk kereszthivatkozásokat a Cikk kartonon szerkesztheti, valamint van egy okos “Kereszthivatkozás hozzáadása” mező is. Ha ebbe a mezőbe olvas vonalkódot, akkor (szükség esetén) automatikusan létrejön egy új Cikk kereszthivatkozás.
 • Variációk: A Cikk variációkat a Cikk kartonról érheti el és keresési feltételként megadhat Variáció kódokat az alapkonfigurációban (eladás, beszerzés, raktározás, szerviz, termelés és projekt területeken).


Feladott bizonylatok fejlesztései:
 • Sorok: a korábbi verziókban, a feladott bizonylatok sorait nem lehetett látni a MobileNAV alapkonfigurációban, csak akkor, ha megnyomta a PDF előnézet megtekintése gombot és átnézte a PDF formátumú dokumentumot. Mostantól részletezheti a sorokat és a MobileNAV megmutatja a könyvelt számlák/jóváírások/szállítólevelek/visszárurendelések sorait is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése